Skip to main content

Wie vandaag de media leest kan er niet omheen. Krantenkoppen als ‘Chaos dreigt in Verenigd Koninkrijk: druk op vrachtverkeer neemt toe, vrees voor voedseltekorten’ of ‘Brexit*-deadline opnieuw overschreden: ‘Europa kan overeenkomst dit jaar niet meer goedkeuren’ komen opnieuw in het beeld. Maar welke impact heeft de Brexit bij ons? Wat bij een harde of zachte brexit? Of kan de Brexit toch nog eens opnieuw uitgesteld worden? Onze vertegenwoordiger Michaël licht het toe.

Michaël, wat het verschil is tussen een harde en zachte Brexit?
Als er op 31/12/20  geen overeenkomst is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, dan verlaat het VK de EU 1/1/21 op een ‘harde’ manier. Dit wil zeggen dat ze dan op de WTO (World Trade Organisation) regels zullen terugvallen. In dat geval zullen er Importheffingen komen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk . Ook het logistieke luik hebben we als bedrijf niet onder controle.  Het blijft de vraag hoe vlug we nog ons vers vlees over het kanaal gaan krijgen. Hoe lang de wachttijden aan de tunnel zullen zijn,  wat zullen de douaneformaliteiten zijn ?  Allemaal grote vraagtekens momenteel.  Bij een zachte brexit is er wel een akkoord, en blijft de UK in de ‘common market’ en komen er geen importtarieven. Maar net over dit akkoord zijn er nog  een aantal grote discussies !

Om in de ‘common market’ te blijven moet de UK een aantal Eurpese regels blijven volgen , en juist daar wringt het schoentje….  De Britten hebben juist de Brexit in gang gezet om niet meer gedicteerd te worden door Brussel. De grote knelpunten zijn de subsidiëring van Britse bedrijven door Londen én de visserij.  De visserij is vooral een emotioneel vraagstuk die weinig met échte economie te maken heeft. Het VK wil immers niet dat men nog in hun wateren gaat vissen. Bij een Brexit raken bv. Fransen mogelijks hun eeuwenouden rechten hieromtrent kwijt, en die willen zich daar niet zomaar bij neerleggen. De terugtrekking uit de EU, de interne markt en de douane-unie leidt onvermijdelijk tot grens- en handelsbelemmeringen die we nu nog niet kennen, het zal alleszins de zaken niet vergemakkelijken. 

Wat heeft een harde brexit als gevolg voor ons, maar ook voor de inwoners van het VK?
Je moet weten dat de UK een zelfvoorzieningsgraad heeft van 54% voor varkensvlees, dit wil zeggen dat zij genoodzaakt zijn om varkensvlees te importeren als ze geen lege rekken in de supermarkten willen. Wanneer er geen akkoord is zullen er importheffingen gehoffen worden op onze producten, dus het varkensvlees zal sowieso dan duurder worden voor onze klanten, en bijgevolg voor de Engelse consument.

Wij plaatsen al maanden de eventuele  importheffingen op onze offertes, zodat de klant een beeld heeft van de extra kost hiervan zal betekenen. In geval van een harde Brexit gaan we die tarieven vanaf 1 januari ook effectief moeten gaan aanrkenen.  De laatste weken is de UK massaal aan het importeren, mede omdat men een harde brexit verwacht.  De combinatie van Kerst, corona én de brexit heeft ervoor gezorgd dat de UK enorme veel varkensvlees importeert.. Er wordt ook effectief opgeroepen om te importeren, omdat men grote tekorten verwacht. Zo raadde Boris Johson de retail aan om te hamsteren om eventuele problemen in Januari te voorkomen.   De laatste weken werden we reeds geconfronteerd met enorme transportproblemen en vertragingen.. We proberen als bedrijf daarop in te spelen maar het blijft moeiljk… het is en blijft ‘du jamais vu’ !

Tussen de lange rij vrachtwagens staan dus ongetwijfeld ook onze chauffeurs?
Héél zeker….en ik heb echt veel respect voor deze mannen die dag in dag uit voor ons in die ellenlange files gaan staan.
In het VK is varkensvlees een echte traditie tijdens Kerstmis.  Rond hun traditionele kalkoen  liggen er altijd ‘pigs in blanket’. Dat zijn mini worstjes met spek.Er wordt momenteel dus nog extra varkensvlees geïmporteerd. Normaalgezien doe ik in december mijn jaarlijkse kersttoer in het VK, dit jaar ging mijn 20e ronde zijn. Door de huidige maatregelen kon dit natuurlijk niet doorgaan.

Hoe ziet Westvlees de toekomst hierin?
In normale omstandigheden vertrekken wekelijks een 20-tal vrachtwagens richting het VK. Wij hebben het voordeel dat we dicht bij de tunnel zitten. Levering A voor B was tot voor kort het credo van onze service. Als klanten vandaag voor 10u bestellen, is het vlees reeds om 23u in Londen, en de dag erna in de rest van de UK (uitgezonderd Schotland natuurlijk J). Gelukkig hebben we een kantoor in de UK, we zijn dus deels voorbereid, maar deze situatie heeft niemand ooit meegemaakt. Ik verwacht zeker moeilijkheden, maar ook dit zal na enkele weken (hopelijk niet maanden) weer op zijn pootjes terecht komen, want varkensvlees zal men blijven eten in Groot Brittannië en dus verder moeten invoeren.

Dus een harde of zachte Brexit, we weten het eerstdaags?
Inderdaad, of ze stellen het nogmaals uit. Die mogelijkheid is er ook nog.  Net als 2020 wordt 2021 dus een uitdagend jaar!

En… 2021 kan alleen maar beter worden dan dit jaar ,dat is al een hele troost :)

 

 

 

*Brexit is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Tot het einde van de overgangsperiode, die duurt tot en met 31 december 2020, verandert er in de praktijk zo goed als niets. Maar op 1 januari 2021 zal de relatie tussen het VK en de EU ingrijpend veranderen.